Tekstschrijver Den Haag/ Scheveningen

Zoek je een freelance tekstschrijver of bedrijfsjournalist in Den Haag of omgeving? Misschien kan ik je helpen. Ik heet Thessa Lageman, heb journalistiek gestudeerd en gewerkt als wetenschapsredacteur en correspondent in het Midden-Oosten.

Ik werk voor grote bedrijven, organisaties en overheidsinstanties. Mijn artikelen verschijnen in magazines, personeelsbladen, op websites en andere (online) publicaties. Ik redigeer ook al geschreven teksten.  

artikelen laten schrijven

Maatschappelijke thema’s

In principe kan ik overal over schrijven, maar ik schrijf graag en vaak over maatschappelijke thema’s, zoals:

Staat jouw thema hier niet tussen? Geen probleem. Ik hou van afwisseling en verdiep me ook graag in andere onderwerpen en maak complexe onderwerpen toegankelijk voor een breed publiek. 

Interview

Een groot deel van mijn werk bestaat uit interviews afnemen. Ik stel vragen aan wetenschappers en andere experts, medewerkers van bedrijven en organisaties, klanten, kunstenaars, artiesten, vluchtelingen, bekende Nederlanders, mensen op straat… Allemaal zijn ze zo vriendelijk om mijn vragen te beantwoorden en vaak vertellen ze me hele interessante dingen. Daar heb ik bewondering voor, want de paar keer dat ik zelf geïnterviewd ben, dacht ik: vragen stellen is eigenlijk wel makkelijker dan ze beantwoorden. Tijd om eens wat vragen op mijzelf af te vuren 😉

Wat is er zo leuk aan je werk?

“Het feit dat ik zoveel vragen mag stellen. Gelukkig schrijf ik vaak voor een breed publiek en dus kan ik gewoon ‘domme vragen’ stellen, want als ik het niet begrijp, begrijpt de lezer het ook niet. Ook heel leuk vind ik het feit dat ik de hele tijd nieuwe dingen leer. Maar naast al die informatie, vind ik het ook erg leuk om persoonlijke dingen te vragen. Daarnaast, ook geweldig aan dit werk is het feit dat ik mijn eigen baas ben en dus zelf kan bepalen wat ik doe en voor wie, wanneer en waar.” 

artikelen laten schrijven thessa lageman

Heb je dit werk altijd al gedaan?

“Nee, voordat ik werkte als tekstschrijver voor bedrijven en organisaties, was ik correspondent in Tunesië, ‘officieel’ voor het ANP, maar in de praktijk vooral voor Engelstalige media als de BBC en Al-Jazeera English. Daarvoor was ik wetenschapsredacteur bij Erasmus Magazine, het blad van de Erasmus Universiteit en ook heb ik op ambassades gewerkt, in Koeweit en Den Haag en bij Amnesty International. En ik ben mijn carrière begonnen als auteur van reisgidsen van Europese landen bij de ANWB. Ik was op het idee gekomen door een boek dat ik vond op een strand in India over auteurs van reisgidsen (na de middelbare school en tijdens mijn studietijd heb ik veel gereisd in het Midden-Oosten en Azië en gelift door Europa).

Heb je voor dit werk gestudeerd?

“Ik heb de propedeuse Journalistiek en Communicatie gedaan aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle en later de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek (PDOJ) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tussendoor ook nog de studie Arabisch (bachelor en master) gevolgd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en in Cairo. Ik wilde meer weten over de Arabische wereld na reizen naar die regio, maar uiteindelijk kwam ik steeds toch weer bij het schrijven terecht. Tegenwoordig volg ik regelmatig cursussen en workshops, bijvoorbeeld via Tekstnet of de Nederlandse Vereniging van Journalisten. De afgelopen jaren over onder andere interviewen, creatief schrijven, filmen, bloggen en SEO. Ik heb eerder ook de basisopleiding fotografie van de Fotoacademie in Amsterdam gedaan.”

Wat doe je naast je werk?

“Ik heb op veel plekken in Nederland en het Midden-Oosten gewoond, maar tegenwoordig woon ik alweer een tijdje met veel plezier met mijn partner, twee kinderen en poezen Tommy en Annika in een gezellig hofje in Scheveningen. Ik ben zoveel mogelijk op het strand te vinden, hou van lezen, nieuwe dingen leren, wandelen en reisjes maken.”

Beroepsvereniging

Ik ben ‘Pluslid’ van Tekstnet, de beroepsvereniging van Nederlandse en Vlaamse tekstschrijvers en dat heeft voor klanten allerlei voordelen. Om Pluslid te blijven moet je jaarlijks een bepaald aantal workshops en cursussen volgen en meedoen aan een intervisiegroep: samen met andere tekstschrijvers kom je een aantal keer per jaar samen om te reflecteren op je werk en werkwijze. 

Samenwerking

The Storytelling Studio is een eenmanszaak, maar ik werk veel samen met andere tekstschrijvers, copywriters, journalisten, redacteuren, vertalers, designers en fotografen in Den Haag en omgeving, maar ook in de rest van Nederland en daarbuiten.

Vragen?

Heb je een vraag of ben je benieuwd wat ik voor kan betekenen? Ik vind het leuk om van je te horen.